Napotki za izbiro imena domene

Napotki za izbiro imena domene

Je prišel čas, da sebe, svoj hobi ali morda kar svoje podjetje predstavite na svetovnem spletu? Super! Že veste, kaj vse boste morali pred samo postavitvijo spletne strani storiti? Najprej boste morali registrirati domeno ter si pri ponudniku gostovanja priskrbeti zanesljiv in odziven strežnik, da se bo spletna stran vedno ter čim hitreje prikazala obiskovalcu. V današnjem prispevku se bomo posvetili domeni, in sicer ne izbiri registrarja ali samemu postopku registracije, temveč izbiri imena domene.

Zavedati se morate, da je marsikaj lahko odvisno prav od izbire domenskega imena. Še posebej, če boste imeli poslovno spletno stran ali spletno trgovino – torej spletišče, katerega namen bo posredno ali neposredno ustvarjanje zaslužka, bo ime domene lahko odigralo odločilno vlogo. Zakaj? Če bo šlo dobro v ušesa, si bodo domeno oziroma spletni naslov obiskovalci z lahkoto zapomnili, poleg tega pa je domensko ime povezano tudi z optimizacijo spletne strani – z vidnostjo v spletnih iskalnikih.

Ko govorimo o spletni optimizaciji, ki je pomembna za doseganje večje obiskanosti spletne strani, je potrebno omeniti, da je dobro v ime domene vključiti dejavnost, s katero se podjetje ukvarja. Če se ukvarja s prodajo rokovnikov, je odlična izbira domene rokovniki.si oziroma .com ali .net, saj se je na ta način za iskalni pojem ‘rokovniki’ lažje uvrstiti na visoko pozicijo v iskalniku Google. Poudariti pa je potrebno, da je vpliv ključne besede v imenu domene na rangiranje v iskalniku vedno manjši.

Zato vam priporočamo, da v primeru poslovne spletne strani raje gradite na prepoznavnosti blagovne znamke. Registrirajte torej domeno, ki je identična imenu blagovne znamke, registrirajte pa kar več domenskih končnic in se tako zavarujte pred konkurenco. Kasneje ne pozabite na aktivno oglaševanje in kaj hitro se lahko zgodi, da bo ime vaše domene poznal širok krog potencialnih strank, ki bodo spletno stran obiskovali z direktnim vnosom URL naslova in ne prek Googlovega iskalnika.